Doula

”Woman who helps women”

En doula är en icke-medicinsk person som ger en födande kvinna och partner stöd innan, under och efter en förlossning. En doula stödjer blivande föräldrarna oavsett önskemål samt verkar för för ett gott samarbete med med andra inblandade som mvc, förlossningspersonal och bvc.

Doula-effekten

Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

Med en doula minskar:
– Antalet kejsarsnitt
– Förlossningens längd
– Behovet av medicinsk smärtlindring
– Önskemål om ryggbedövning

Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.
”The Doula Book”, M H Klaus, J H Kennell & P H Klaus, 2003″

Hur går det till?

Först träffas vi för att se om ni vill anlita mig som er doula. Vi ses ute och fikar cirka 30 minuter.
När paret bestämmer sig att anlita mig skriver vi ett avtal och en första bokningsavgift betalas omgående. Full betalning sker innan förlossningen. En doula har inget medicinskt ansvar.

Vi bokar in två möten innan förlossningen och en efter. Jag har jour två veckor innan och efter beräknat förlossningsdatum. När förlossningen startar ringer paret mig och vi möts på förlossningen om inget annat avtalat. Jag är med till cirka två timmar efter födseln.
Innan och under förlossningen för jag anteckningar som ni får i en fin bok på sista träffen som vi har bokat in efter födseln.
Min roll är att lyssna på er och hjälpa till med förberedelser, finnas med under förlossningen som stöd för att ni ska få en så fin och trygg förlossning som möjligt samt för att ge er en fin kick-off som nyblivna föräldrar när ni väl är hemma igen.
Jag ser mycket fram emot ett proffesionellt samarbete ned er som ska föda och finns här för frågor via telefon, sms eller mail under hela perioden.

Vill du veta mer om om Doula?

Läs mer på Odis – Organisationen för Doulor och Förlossningspedagoger i Sverige

Här hittar ni även Ingelas egna profil.

Vill du veta mer?

Fyll i formuläret så ringer vi upp!

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Profile image

Doula ges av Ingela Janlert

Föreläsare, Inspiratör, Hälsorådgivare, Yogatränare, Entreprenör, och
grundare av Yes Group Sweden. Läs mer om Ingela här »

Kontaktuppgifter